Iako mislimo da svesno odgovaramo u datim situacijama, svi smo uslovljeni da reagujemo na osnovu prošlosti koju svaki pojedinac nosi sa sobom.  Prošlost je naše nasledstvo po čijim utkanim pravilima uslovljeno živimo. Kako to? Reakcija je nešto što nazivamo odgovorom. Prošlost boji situaciju I naše reakcije su time uslovljene, ma koliko mi mislili da vladamo “sobom”. Da li ste prihvatili ograničenja ili tragate da istražite svoj put? Tek kada se oslobodimo prošlosti možemo biti u momentu I reagovati iz momenta, možda tek tada osetimo šta je odgovor. Odgovor je nevezan za polarizovanu svest dobro, loše, ispravno, neispravno. Odgovor je različit, kreativan, ne sledi neko pravilo.  Odgovor je odraz autentičnosti svakog pojedinca. Da li ste nekada osetili ovakvog sagovornika bilo u nekom ili sa sobom?

Kako se osloboditi prošlosti? Razvijanjem fokusa na opažaj. Razvijanje opažanja je višestruko značajno i daje jasnije razumevanje šta se zaista dešava.

Razmislite malo o ovome. Prepoznajte automatizam po kojem odmah reagujete na pročitano. Eto, koliko je jednostavno. Samo opazite.